Bota

Origjina e COVID-19 sipas ekspertëve amerikanë

Përditësimi i fundit: 31/03/2020 - 10:11
Text size Aa Aa

Ekspertët amerikanë shprehen se COVID-19 nuk e ka origjinën ne tregun e ushqimeve te detit në Wuhan të Kinës. Që nga koha e përhapjes së epidemisë ka patur shumë teori rreth mënyrës sesi nisi cdo gjë. Studimet e mëparshme shkencore kanë sugjeruar se virusi që shkakton COVID-19 e ka origjinën nga procese natyrore.

Dr. Robert Garry, profesor në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin Tulane, thekson se është një e gabuar të besosh se virusi e kishte origjinën në një treg ushqimesh në Wuhan. Sipas tij, pandemia mund të shkaktohet nga mutacioni në proteinat sipërfaqësore të virusit. Por është gjithashtu e mundur që një version më pak i lehtë  i sëmundjes prej vitesh po qarkullonte nëpër popullsi, mbase edhe dekada, përpara se të përshkallëzohej në këtë pikë.

Koronavirusët emërohen të tillë për shkak të thumbave të kurorës në sipërfaqen e tyre. Në një studim të botuar në Nature Medicine, një grup shkencëtarësh analizuan dy karakteristika specifike të proteinave të virusit, të cilat janë përgjegjëse për hyrjen në qeliza.

Rezultatet tregojnë se proteina është e optimizuar për t'u lidhur me një molekulë në pjesën e jashtme të qelizave njerëzore, aq efikase sa shkencëtarët konkluduan se ajo ishte rezultat i seleksionimit natyror dhe jo një virus i manipuluar qëllimisht.Përveç kësaj, nëse dikush po përpiqej të krijonte një virus të ri, ata duhet ta inxhinierojnë atë nga thelbi, por ajo që ata zbuluan është se esenca e koronavirusit nuk rrjedh nga ndonjë vatër e përdorur më parë. Ngjashmëritë  u zbuluan në lakuriqët e natës dhe një lloj gjallese e quajtur pangolina.

Ekspertët propozojnë dy skenarë të mundshëm që mund të shpjegojnë origjinën e virusit, që është përzgjedhja natyrore në kafshë para transferimit zonotik dhe përzgjedhja natyrore te njerëzit pas transferimit zonotik.

Në skenarin e parë, pasi koronavirusi i ri evoluoi, ndoshta te lakuriq ose pangolina, proteinat e tij pikante pësuan mutacion për t'u lidhur me molekula të ngjashme në strukturë me proteina njerëzore, duke infektuar qelizat njerëzore. Skenari i dytë është se koronavirusi kaloi nga kafshët te njerëzit para se të bëhej i aftë të shkaktonte sëmundje njerëzore. Pastaj, si rezultat i evolucionit natyror, virusi përfundimisht fitoi aftësinë për t'u përhapur dhe për të shkaktuar sëmundje.

Tregime të lidhura