Evropa

Plehrat plastike, Italia eksporton ilegalisht mbeturinat drejt Malajzisë

Përditësimi i fundit: 11/02/2020 - 15:40
Text size Aa Aa

Në nëntë muajt e parë të vitit 2019, më shumë se 1300 tonë mbetje plastike janë transportuar ilegalisht nga Italia drejt Malajzisë. Është ky përfundimi në të cilin ka arritur një hetim i realizuar nga ‘Greenpeace’ Italia në bashkëpunim me qeverinë e Malajzisë.

“’Greenpeace’ Italia nisi të kontrollojë rrugët e rejat të dërgimit të plehrave plastike nga vendet e perëndimit, dhe ne zbuluam se Malajzia ishte një nga ata destinacionet e reja", - thotë Giuseppe Ungherese nga ‘Greenpeace’ Itali.

Por si është e mundur që Malajzia u shndërrua në një nga landfillet kryesore për mbeturinat e Perëndimit?

"Eksporti plastik i Italisë korrespondon me një fluks ekonomik prej rreth 1 milion e gjysmë euro”, - shton z. Ungherese.

Por ku kanë përfunduar mbeturinat plastike të Italisë?

9000 tonë në Turqi

7000 tonë në Malajzi

5000 tonë në Kinë

4800 tonë në Jemen

Dyshimet e para për ‘Greenpeace’ vijnë për faktin se një situatë e tillë nisi sapo Kina mbylli importin e mbeturinave plastike perëndimore në 2018. Vendet perëndimore duhej të gjenin destinacione të reja.

"Është mjaft e qartë se ne prodhojmë shumë mbeturina, plastike duke marrë parasysh faktin se vetëm 8% e plastikës është ricikluar saktë që nga viti 1950", - thotë Giuseppe Ungherese.

Nga 65 ngarkesat që mbartin mbeturina plastike në nëntë muajt e parë të vitit 2019, 43 ishin të destinuara për bimë që nuk respektojnë standardet evropiane dhe kështu që nuk kishin leje të rregullt për të importuar dhe ricikluar mbeturinat e huaja në kundërshtim me legjislacionin evropian.

Tregime të lidhura