Evropa

BE përditëson listën rekomanduese për hapjen e kufijve, Ballkani Perëndimor sërish jashtë

Përditësimi i fundit: 25/07/2020 - 09:09
Text size Aa Aa

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve përditësoi të premten të dhënat rekomanduese për hapjen e kufijve ku bie në sy prirja në rritje e rasteve ditore.

Kështu duke iu referuar numrit të të infektuarve, mesatarja e 14 ditëve të fundit në 27 vendet anëtare të Bashkimit Evropian ka qenë 16 të infektuar për çdo 100 mijë banorë – dy javë më parë, më 15 korrik, kjo mesatare ishte 13 të infektuar/100 mijë banorë.

Mesatarja është rritur ndjeshëm për vendet e Ballkanit nga 73 raste në 85 dy javët e fundit. Prirja rritëse më shqetësuese është ajo në Mal të Zi nga 123 raste për çdo 100 mijë banorë në 162 raste.

  • Shqipëria 44 (+5)/100 mijë banorë
  • Serbia 77 (+14)/100 mijë banorë
  • Bosnje e Hercegovina 96 (+24)/100 mijë banorë
  • Maqedoni e Veriut 100 (+6)/100 mijë banorë
  • Kosova 132 (+8)/100 mijë banorë
  • Mali i Zi 162 (+39)/100 mijë banorë

Me këtë mesatare BE-ja do të vazhdojë t’i mbajë mbyllur kufijtë për vendet nga Ballkani Perëndimor.

Brukseli ka rekomanduar që hapja e kufijve të bëhet sipas një rregulli ku nëse vendet do të raportojnë një mesatare më të ulët se ajo e BE-së në 14 ditët e fundit mund të këshillohet hapja e kufijve.

Për sa i përket vendeve në BE, Luksemburgu është ai që raporton mesataren më të lartë për çdo 100 mijë banorë (206 raste) ndërsa Malta e Estonia kanë mesataren më të ulët (1 rast).

 

Lexoni gjithashtu:

Komisioni Evropian paraqet platformën për informacionet mbi udhëtimet në BE

BE hap kufijtë më 1 korrik, por jo për SHBA-të, Brazilin, Rusinë

Tregime të lidhura