Evropa

Mungonte gjuha shqipe, bashkia zvicerane shfajësohet për instalacionin që ofendoi shqiptarët

Përditësimi i fundit: 12/01/2021 - 12:27
Text size Aa Aa

Një instalacion në formën e zemrës në qendër të qytetit të Bulle në Zvicër ka shkaktuar pakënaqësi mes komunitetit shqiptar në vend.

Instalacioni, i vendosur ditët e fundit, ka të gdhendur në fund të tij fjalën “Faleminderit” të shkruar në 12 gjuhë, por qytetarët thonë se ajo nuk është shkruar në shqip.

“Është e papranueshme për një vend, ku shumë prej nesh e flasim atë gjuhë”, thotë një prej qytetarëve.

Pas pakënaqësive të komunitetit shqiptar, zëdhënësi i bashkisë Alain Sansonnens tha se instalacioni ishte një dhuratë së bashku me dritat dhe zbukurimet e tjera të festave të fundvitit dhe se bashkia nuk ishte e përfshirë në zgjedhjen e gjuhëve të gdhendura në të.

“Nuk kishim asnjë dëshirë për të ofenduar komunitetin shqip-folës të qytetin tonë”, është shprehur ai.

Numri i total i emigranteve që jetojnë në qytetin Bulle është 9,899 ku 778 prej tyre janë shqiptarë të Kosovës.

Të paktën 250,000 shqiptarë jetojnë në Zvicër, një pjesë e tyre prej Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut. Shqiptarët kanë emigruar në Zvicër që prej viteve 1990, dhe përbëjnë rreth 2% të popullsisë në vend. Gjuha shqipe është gjuha e dytë më e përdorur e emigrantëve në Zvicër pas gjuhës serbo-kroate.

 

Lexoni gjithashtu:

Vota e emigrantëve përplas KQZ-në me presidenten Vjosa Osmani

Tregime të lidhura