Maqedoni e Veriut

Pandemia Covid-19, presidenti i RMV-së propozon të shpallet gjendja e jashtëzakonshme

Përditësimi i fundit: 19/11/2020 - 14:57
Text size Aa Aa

Pas mbledhjes së Këshillit për Siguri tek presidenca në “Vilën Vodno”, kreu i shtetit Stevo Pendarovski tregoi se është vendosur të propozohet shpallje e gjendjes së krizës në gjithë territorin e Maqedonisë së Veriut e që do të zgjasë 30 ditë.

Presidenti tha se gjendja me pandeminë në vend është shumë serioze. Kryeministri Zoran Zaev ndërkaq informoi se sonte, ose më së voni nesër, Qeveria do të mbajë seancë ku do të shpallet gjendja e krizës.

Kjo gjendje nuk lidhet me orën policore ose ndalesën e lëvizjes, Zaev theksoi se tani për tani nuk janë duke menduar për orë policore, po megjithatë  nuk e përjashtoi mundësinë për këtë masë në të ardhmen.

Gjendja e krizës nënkupton se edhe ushtria do të kyçet. Gjendja e krizës nënkupton se edhe ushtria do të kyçet në luftën ndaj pandemisë, por gjithashtu edhe të gjitha kapacitetet dhe kuadrot e spitaleve private vihen në dispozicion të shtetit.

Kjo është hera e parë që në Maqedoninë e Veriut mund të shpallet gjendje krize në gjithë territorin. Gjendje e tillë është shpallur vetëm në rajone të caktuara, siç ka qenë në jug dhe veri të vendit, gjatë krizës me migrantët.

Në mbledhjen e sotme të Këshillit morën pjesë të gjithë anëtarët, përveç ministrit të Brendshëm. Me ftesë të veçantë nga presidenti i pranishëm ishte edhe ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe, i cili ka informuar për gjendjen me pandeminë dhe kapacitetet për përballje me të.

Këto propozimet të krerëve të lartë të shtetit fqinj vijnë pas rritjes se rasteve të të infektuarve dhe numrit të viktimave nga Covid-19.