English

Klima kërcënon vreshtat, vendet mesdhetare humbasin 65% të të mbjellave

KOMENTE

SHPERNDAJE
ARTIKULLIN

Text sizeAa Aa

Një ndryshim i strategjisë në vreshtat është thelbësore për të zbutur efektet e ndryshimit të klimës. Ky është përfundimi i arritur nga një studim i udhëhequr nga studiues të Universitetit Kanadez të British Columbia.

- Advertisement -

Rritja e temperaturave do të shkaktojë humbjen e gjysmës së tokës të përshtatshme për prodhimin e verës, por duke zëvendësuar varietetet e rrushit me një më rezistent ndaj thatësirës mund ta zvogëlojë atë humbje përgjysmë.

Vendet mesdhetare, si Spanja apo Italia, po humbasin rreth 65% të vreshtave të tyre, me një fitim të zvogëluar të tokës së punueshme, rreth 10%, që shkon nga 15% deri 100% në vendet me lartësi më të larta, si p.sh. Zelanda e Re apo në pjesën veriore të Shteteve të Bashkuara.

Në Francë ose Gjermani, fitimi dhe humbja kompensohen.

Disa nga propozimet e ekspertëve janë të ndryshojnë Cabernet Savinjon për Pinot Nuar ose Raisling për Trebiano.

“Është e rëndësishme të dini se prej disa vitesh, strategjitë dhe procedurat që lejojnë vreshtarët dhe rajonet e verës të eksplorojnë mundësinë e integrimit të varieteteve të reja të rrushit në emërtimet e tyre origjinale, janë duke u zbatuar”, thotë inxhinieri Inaki Garcia de Cortazar.  

Sipas tij, tashmë në vreshtat e reja kanë filluar të eksplorojnë potencialin e varieteteve për të zbuluar nëse ato mund të refuzohen në specifikimet e përcaktimeve të origjinës.

Suksesi i strategjisë varet gjithashtu nga preferencat e konsumatorëve dhe mbështetja legjislative që ata kanë. Në çdo rast, studimi konsideron se nëse ka një rritje të temperaturës mesatare prej më shumë se dy gradë Celsius, çdo alternativ do të jetë jo-efektive.

Etiketimet

TË FUNDIT

Sondazh

Euro 2024| A mendoni se Shqipëria do të mund ta kalojë grupin e “ferrit” në kampionatin Evropian?