Zbardhet Platforma me 14 pika, Meta kërkon Këshill Politik për çdo ndryshim në reformën në Drejtësi

KOMENTE

SHPERNDAJE
ARTIKULLIN


Text sizeAa Aa

Presidenti Ilir Meta ka kërkuar marrjen e masave nga ana e mazhorancës, por edhe nga opozita për të plotësuar kushtet e vendosura nga Brukseli për nisjen e bisedimeve për anëtarësim.


Platforma prej 14 pikash e propozuar nga kreu i shtetit ndalon në disa çështje, që nga miratimi me konsensus i reformës zgjedhore, tërheqja e mazhorancës nga paketa antishpifje, e deri tek çështjet që lidhen me drejtësinë.

Këto të fundin janë edhe më pikantet ku kreu i shtetit thekson domosdoshmërinë e plotësimit të Gjykatës së Lartë, Gjykatës Kushtetuese, largimin e Ardian Dvoranit nga Gjykata e Lartë dhe KED.

Pika që ka krijuar më shumë debat është propozimi i kreut të shtetit që nëse parlamenti do të ndryshojë ligjet e reformës në drejtësi, duhet ta bëjë atë nëpërmjet një Këshilli Politik i nivelit të lartë, njësoj si ai i Reformës Zgjedhore.

14 pikat e Platformës së presidentit

1. Shumica dhe opozita (parlamentare dhe joparlamentare) te shprehin vendosmërinë për të përfunduar Reformën Zgjedhore, duke adresuar të gjitha rekomandimet e OSBE / ODIHR-it dhe konkluzioneve përkatëse të Këshillit të çështjeve të Përgjithshme të 25 Mars 2020 të Bashkimit Evropian;

2. Këshilli i Emërimit të Drejtësisë duhet të vazhdojë të funksionojë, përfshirë ndryshimin e akteve nënligjore të tij, në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias të draft-Opinionit të 6 Marsit 2020. Për tre vendet e lira të punës nën provimin aktual (2 nga Presidenti dhe 1 nga Parlamenti), KED duhet të vazhdojë me dorëzimin e listave të kandidatëve në secilin institucion sipas sekuencës kushtetuese – Presidenti – Parlamenti – Presidenti;

3. KED duhet të pajtohet me pjesëmarrjen e Avokatit të Popullit në tërë kohëzgjatjen e aktivitetit dhe diskutimeve të tij, në përputhje me Kushtetutën dhe ligjin;

4. Mandati i Kryetarit aktual të KED përfundon në kontekstin e emërimit të fundit të tre gjyqtarëve të rinj të Gjykatës së Lartë. Kryetari aktual i KED menjëherë humbet të gjitha të drejtat për të vazhduar ushtrimin e mandatit të tij, të vonuar të gjatë, si anëtar i Gjykatës së Lartë, dhe rrjedhimisht si Kryetar i JAC;

5. KED vazhdon të funksionojë sipas ligjit, të kryesuar nga Nënkryetari;

6. Parlamenti shqiptar menjëherë adreson çdo boshllëk ligjor, në mënyrë që Presidenti ose Parlamenti të tërheqin shortin për të mbushur vendet e lira të KVK brenda një viti kalendarik;

7. Parlamenti shqiptar tërhiqet dhe përmbahet nga çdo iniciativë ligjore duke ndryshuar formatin dhe procedurën e betimit në detyrë të anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, dhe të anëtarëve të tjerë të lartë të sistemit gjyqësor;

8. Parlamenti shqiptar tërhiqet nga “paketa e tij kundër shpifjeve” dhe nuk përmbahet nga çdo iniciativë e ngjashme ligjore në të ardhmen;

9. Çdo ndryshim ligjor ose kushtetues në lidhje me reformën në drejtësi duhet të bëhet vetëm me konsensus unanim të Këshillit Politik;

10. Në kornizën e Këshillit Politik, palët bien dakord brenda Qershorit të emërojnë Kryenegociator për pranimin në BE, një Ekspert të Nivelit të Lartë, integriteti, besueshmëria dhe profesionalizmi i të cilit është i pranuar nga te gjithë;

11. Të gjithë gjyqtarët e Gjykatës së Lartë emërohen në përputhje me dispozitat kushtetuese dhe ligjore, dhe sa më shpejt që të jetë e mundur;

12. Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Këshilli i Lartë i Prokurorit miratojnë menjëherë hartën e re gjyqësore të rishpërndarjes së burimeve njerëzore brenda sistemit gjyqësor të Gjykatës së Apelit dhe Gjykatave të Shkallës së Parë, dhe të vazhdojnë me plotësimin e vendeve të lira të punës të krijuara për shkak të dorëheqjeve ose procesit të verifikimit;

13. Këshilli i Lartë Gjyqësor duhet të përcaktojë me përparësi vlerësimin e mbingarkesës së Gjykatës Administrative të Apelit dhe të propozojë masat e nevojshme që lejojnë një proces të rregullt brenda afatit (1 muaj) në këtë Gjykatë;

14. Parlamenti shqiptar duhet të shqyrtojë në një proces të drejtë, pa interes politik, kandidatët e propozuar nga Presidenti i Republikës për Kryetar të Institucionit të Lartë të Kontrollit të Shtetit.Etiketimet

Sa i pranojnë shqiptarët besimet e ndryshme fetare?

85% e shqiptarëve ndajnë të njëjtin besim fetar me familjen e tyre. Vetëm një në dhjetë qytetarë shqiptarë besojnë në një fe tjetër nga...

Përsëritja e zgjedhjeve në Tërnoc, Meta fton shqiptarët të votojnë Kamberin

Presidenti Ilir Meta ka ftuar shqiptarët të votojnë kandiatin për deputet të Kuvendit të Serbisë, Shaip Kamberi nesër në zgjedhjet e përsëritura në Tërnoc. Përmes...

SHBA konfirmon nëntë raste të lisë së majmunëve në shtatë shtete

Qendra e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tha të enjten se kishte identifikuar nëntë raste të lisë së majmunëve në shtatë...

TË FUNDIT

Sa i pranojnë shqiptarët besimet e ndryshme fetare?

85% e shqiptarëve ndajnë të njëjtin besim fetar me familjen e tyre. Vetëm një në dhjetë qytetarë shqiptarë besojnë në një fe tjetër nga...

Përsëritja e zgjedhjeve në Tërnoc, Meta fton shqiptarët të votojnë Kamberin

Presidenti Ilir Meta ka ftuar shqiptarët të votojnë kandiatin për deputet të Kuvendit të Serbisë, Shaip Kamberi nesër në zgjedhjet e përsëritura në Tërnoc. Përmes...

SHBA konfirmon nëntë raste të lisë së majmunëve në shtatë shtete

Qendra e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tha të enjten se kishte identifikuar nëntë raste të lisë së majmunëve në shtatë...

Lukashenko urdhëron formimin e komandës së re ushtarake në kufi me Ukrainën

Lideri bjellorus Alexander Lukashenko ka urdhëruar të enjten formimin e një komande të re ushtarake në kufirin jugor të vendit me Ukrainën, raporton Reuters. “Është...

Sa shqiptarë e praktikojnë besimin e tyre fetar?

Më shumë se gjysma e shqiptarëve (50,7%) nuk shkojnë asnjëherë në institucione të besimeve fetare si xhamia, kisha apo teqeja. Pjesa më e madhe...