62 organizata të shoqërisë civile në mbështetje të naftëtarëve, nxisin qeverinë të plotësojë kërkesat

KOMENTE

SHPERNDAJE
ARTIKULLIN


Text sizeAa Aa

Gjashtëdhjetë e dy organizata të shoqërisë civile në Shqipëri janë bërë bashkë në mbrojtje të të drejtave të naftëtarëve të Ballshit.

Përmes një letre të hapur dërguar kryeministrit Edi Rama, ministres Belinda Balluku, ministres së Ekonomisë dhe asaj të Shëndetësisë kërkohet ndërhyrje e menjëhershme nga Shteti Shqiptar, për zgjidhjen e kërkesave të grave dhe burrave naftëtarë të Rafinerisë në Ballsh, bazuar në Kushtetutën e Shqipërisë në kuadrin e të Drejtave dhe Lirive Ekonomike e Sociale, si dhe në të gjitha aktet Ndërkombëtare.

“Çështjen e mbrojtjes së të drejtave të njeriut dhe veçanërisht të drejtat e punëtorëve, që duhet të garantohen e mbrohen nga shteti shqiptar, të drejta të cilat në Ballsh janë shkelur rëndë.

Çështjen e mbrojtjes së të drejtave social-ekonomike të punonjësve të cilat shkelen nga persona juridikë privatë që veprojnë në territorin e Shqipërisë. Edhe në këto raste Shteti Shqiptar ka përgjegjësi për garantimin e këtyre të drejtave dhe mbrojtjen e punonjësve nga abuzimet, pavarësisht se kanë ardhur nga persona privatë.

Problemi i marrjes së pagave nga naftëtarët është çështje që zgjidhet me fuqinë e shtetit, i cili duhet të garantojë se të drejtat në punë të shtetasve të tij janë respektuar nga punëmarrësit privatë”, thuhet në letrën dërguar institucioneve më të larta të shtetit shqiptare.

Në letër nënvijëzohet se e gjithë ngjarja në Ballsh tregon për shkelje të vazhdueshme të të drejtave të punëtorëve në mënyrë të veçantë, shkeljen e së drejtës për të pagë e shpërblim për punën e kryer,  shkeljen e parimit të sigurisë juridike, duke mos u njohur punonjësve të drejtat e  fituara, duke mos u garantuar një punë dhe duke mos i lejuar të rifillojnë punë në Rafineri, punonjësit grevistë.

“Për sa më sipër, i kërkojmë Qeverise Shqiptare:

Të respektojë dhe të mbrojë të punësuarit e Rafinerisë  së Ballshit, duke dëgjuar pretendimet e tyre;

Të kryejë sa më parë mbledhjen me forcë të detyrimeve financiare nga personi juridik përgjegjës për shkeljet dhe të detyrojë atë të kryejë shpërblimet e duhura në favor të naftëtarëve;

Të garantojë mjetet për jetesë  për secilën  familje, e cila ka mbetur pa të ardhura  dhe pa punë për shkaqe të pavarura nga vullneti i tyre,  duke ofruar mbështetje me ndihma financiare të menjëhershme deri në rifillimin e një pune të denjë për ta”, thuhet në letrën e organizatave të shoqërisë civile.

Lista e organizatave që kanë shkruar letrën në mbështetje të naftëtarëve

 • Qendra “Aleanca Gjinore për Zhvillim”
 • Qendra Për Nisma Ligjore Qytetare
 • Rrjeti i Fuqizimit të Grave Shqiptare
 • Linja e Këshillimit për Gra e Vajza
 • Aleanca LGBT
 • Refleksione
 • Gratë në Shërbim Publik
 • QZHK “Sot për të Ardhem”
 • Qendra Psiko Sociale “Vatra”
 • Qendra Burimore e Mjedisit Shqiperi
 • Partneret Shqiperi per Ndryshim dhe Zhvillim
 • Rinia për Integrim, Aktivizim dhe Sensibilizim
 • Gruaja tek Gruaja, Shkodër
 • Shoqata Gender Paqe e Siguri
 • Qendra “Agritra-Vizion”
 • Rrjeti per Demokraci i Grave ËDN Albania
 • Qendra per Progres Rinor Kukes 
 • Qendra Levizja Rinore per Demokraci Puke 
 • Qendra e Zhvillimit te Shoqerise Civile, Durres
 • Epoka e Re, Fier
 • Komiteti Shqiptar i Helsinkit 
 • Ne dobi te shtresave ne nevoje dhe personave me aftesi te kufizuara, Elbasan
 • IRCA ROMANIPE
 • Qendra për të Drejtat e Gruas Rome
 • Intelektualet e rinj, Shprese
 • GO2_Organizate per Planifikim te Qendrueshem Urban
 • YËCA
 • Qendra per Zhvillim dhe Promovim Social
 • New Impact Association
 • CRCA/ECPAT 
 • Ambasada PINK
 • Grupi Shqiptar i te Drejtave te Njeriut
 • Fondacioni MUZEU I GRAVE
 • Streheza per gra dhe vajza
 • Qendra Rinore e Vlores
 • Forumi Civil Selenice
 • Institute for the Promotion of Social and Economic Development 
 • Rromano Kham
 • Shoqata e Gruas Jona, Sarande 
 • Qendra Gruaja Komuniteti Mjedisi, Roskovec
 • Qendra e Gruas “Hapa te Lehte”, Shkoder 
 • Resurset ne Zhvillim
 • Qendra Traditë-Art-Libra 
 • Shoqata Projekte Vullnetare Nderkombetare (PVN Albania)
 • Gruaja në Integrim, Shkodër   
 • Rromani Baxt Albania 
 • YMCA – Shkoder
 • Agjencia e Zhvillimit Ekonomik te Qendrueshem  (SEDA)  
 • Down Syndrome Albania Foundation
 • Dea
 • Qendra per Zhvillim Bashkepunim Integrim
 • Qendra per Zhvillimin e Grave Rurale
 • Te Ndryshem &Te Barabarte
 • Observatori per te Drejtat e Femijeve dhe te Rinjve
 • Qendra Mjedisore per Zhvillim Edukim dhe Rrjetezim (EDEN) 
 • Ne Dobi te Gruas Shqiptare
 • Shoqata per Integrimin e Zonave Informale, Kamez
 • MEDPAK, Librazhd
 • Qendra Shqiptare per Popullsine dhe Zhvillim
 • Shoqata Gender, Paqe e Siguri
 • Mary Ward Loreto
 • Shoqata Disutni Albania

Etiketimet

Danimarka vendos taksën e karbonit

Parlamenti danez miratoi sot një taksë të re të karbonit, më e larta në Evropë, që do të paguhet nga kompanitë në sistemin evropian...

Vetëm tre serbë dalin në protestë kundër marrëveshjes për energjinë në Veri

Nën sloganin “Kush po e fikë dritën në veri”, vetëm tre qytetarë, anëtarë të Iniciativës Qytetare “Mbijetesa serbe”, kanë protestuar sot në veri të...

Restaurimi i Notre Dame, nis puna për pastrimin e xhamave me ngjyra

Të pistë, të nxirë e të pluhurosur. Xhamat me ngjyra të dritareve të Notre Dame, në Paris, kanë nevojë për restaurim. Pasi i mbijetuan...

TË FUNDIT

Danimarka vendos taksën e karbonit

Parlamenti danez miratoi sot një taksë të re të karbonit, më e larta në Evropë, që do të paguhet nga kompanitë në sistemin evropian...

Vetëm tre serbë dalin në protestë kundër marrëveshjes për energjinë në Veri

Nën sloganin “Kush po e fikë dritën në veri”, vetëm tre qytetarë, anëtarë të Iniciativës Qytetare “Mbijetesa serbe”, kanë protestuar sot në veri të...

Restaurimi i Notre Dame, nis puna për pastrimin e xhamave me ngjyra

Të pistë, të nxirë e të pluhurosur. Xhamat me ngjyra të dritareve të Notre Dame, në Paris, kanë nevojë për restaurim. Pasi i mbijetuan...

Liderët thirrje të përshpejtohet anëtarësimi i Ballkanit Perëndimor në BE

Liderët e 27-të të BE-së përfunduan samitin dyditor të qershorit duke miratuar sot konkluzionet, gjatë të cilit i dhanë statusin kandidat Ukrainës dhe Moldavisë,...

Republikanët përshëndesin vendimin e abortit 

Dhjetra republikanë të Dhomës së Përfaqësuesve u mblodhën në një konferencë shtypi të premten për të festuar vendimin e Gjykatës së Lartë që eliminon...