Sipas një raporti të ri të Kombeve të Bashkuara, në vitin 2022, rreth 19 për qind e ushqimit të prodhuar globalisht, ose rreth 1.05 miliardë tonë metrikë, u shpërdoruan në botë, ndërsa në të njëjtën kohë 783 milionë njerëz në mbarë botën po përballen me urinë kronike.
Raporti i Indeksit të Mbetjeve Ushqimore të Programit të Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP), i publikuar sot, gjurmon përparimin e vendeve për të përgjysmuar mbetjet ushqimore deri në vitin 2030, raportoi AP.
OKB-ja njoftoi se numri i vendeve që raportojnë në indeks është pothuajse dyfishuar që nga raporti i parë në 2021.
Raporti i vitit 2021 vlerësoi se 17 për qind e ushqimit të prodhuar globalisht në 2019, ose 931 milionë tonë, u shpërdoruan, por autorët paralajmëruan kundër krahasimeve të drejtpërdrejta për shkak të mungesës së të dhënave të mjaftueshme nga shumë vende.
Raporti është bashkautor i UNEP-it dhe shoqatës bamirëse ndërkombëtare Waste and Resources Action Program (WRAP). Studiuesit analizuan të dhënat për familjet, objektet e hotelierisë dhe shitësit.
LEXONI GJITHASHTU:
- Gazetari: Në Amerikë po shitej ushqimi që rezistonte 25 vite
- Situatë çnjerëzore në Gaza, OBSH: Banorët, pre e shkatërrimit dhe kequshqimit