English

Studimi: Larja e frutave dhe perimeve nuk heq pesticidet

KOMENTE

SHPERNDAJE
ARTIKULLIN

Text sizeAa Aa

Larja e frutave dhe perimeve nuk largon pesticidet dhe rreth 20 për qind e këtyre ushqimeve përmbajnë nivele të pesticideve që paraqesin “rreziqe të rëndësishme” për shëndetin, sipas studimit të fundit të publikuar në revistën Nano Letters të Shoqatës Kimike Amerikane.

- Advertisement -

Revista “Consumer Reports” njoftoi në maj se 20 për qind e frutave dhe perimeve të testuara përmbanin mbetje pesticidesh në nivele që paraqesin “rrezik të rëndësishëm” për shëndetin e konsumatorëve.

Është raportuar se kontaminimi me pesticide u vu re se u zvogëlua kur u hoq lëkura e mollës së bashku me shtresën e tulit.

Rreziqet shëndetësore të shkaktuara nga pesticidet janë dokumentuar në disa studime, por shumica e tyre kanë të bëjnë me ekspozimin profesional dhe jo me dietën.

Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave pretendojnë se mbetjet e pesticideve në ushqim në përgjithësi nuk paraqesin rrezik për shëndetin, për sa kohë që janë brenda kufijve ligjorë.

Të dyja agjencitë kanë monitoruar nivelet e mbetjeve të pesticideve në ushqim për dekada, duke publikuar raporte vjetore për këtë çështje.

Raporti i fundit i USDA-së për pesticidet thotë se 99 për qind e ushqimeve të testuara kishin mbetje brenda kufijve ligjorë, duke i bërë ato të mos rrezikojnë shëndetin për konsumatorët.

Kjo ndryshon nga gjetjet e revistës Consumer Reports, e cila zbuloi se kufijtë për nivelet e pesticideve të përdorura nga qeveria ishin shumë të larta.

Më shumë se 72 për qind e më shumë se 10,000 mostrave të ushqimit kishin mbetje të pesticideve të zbulueshme, tha USDA.

 

LEXONI GJITHASHTU:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Etiketimet

TË FUNDIT

Sondazh

Vetëvendosje del forcë e parë në Kosovë, por nuk siguron shumicën! A mendoni se Kurti do ta formojë dot qeverinë e re?