A duhet të shqetësohemi për politikanët e vjetër?

KOMENTE


SHPERNDAJE
ARTIKULLIN

Text sizeAa Aa

Dy pretendentët kryesorë për zgjedhjet presidenciale në SHBA që do të zhvillohen në 2024 e kalojnë moshën tipike të daljes në pension. Kjo gjë ka ndezur një debat të gjerë mbi kompromiset e drejtimit nga politikanët më të vjetër duke ngritur pyetjen nëse njerëzit në sferën politike mund të jenë ndonjëherë shumë të moshuar për të udhëhequr.

Kandidatët kryesorë për zgjedhjet presidenciale të 2024-ës në SHBA janë Joe Biden, i cili në moshën 80-vjeçare është dy herë më i vjetër se mesatarja amerikane ; dhe 77-vjeçarin Donald Trump, i cili është më shumë se një dekadë përtej “Moshës Normale të Pensionit” mosha në të cilën amerikanët mund të marrin përfitimet e tyre të plota të pensionit.

Përveç diskutimeve për faktin se shoqëritë e qeverisura nga të moshuarit zakonisht nuk janë përfaqësuese të popullsisë së tyre, ka edhe shqetësime të tjera.

- Advertisement -

Një fokus kryesor është aftësia mendore. Neuroshkenca dhe psikologjia sugjerojnë se performanca njohëse ndryshon gjerësisht ndërsa njerëzit rriten, duke e bërë të ndërlikuar përcaktimin nëse dikush mund të jetë shumë i vjetër për të udhëhequr. Dhe ndërsa disa aftësi priren të bien me moshën, të tjera përmirësohen . Disa “super mosha” madje zotërojnë mprehtësinë mendore të njerëzve shumë dekada më të rinj se ata. Pra, sa vjeç është “shumë i vjetër” për të udhëhequr  apo kjo pyetje është e gabuar?

Si ndikon plakja në tru?

Vëllimi i trurit zvogëlohet me kalimin e kohës . Tek njerëzit e shëndetshëm, korteksi paraballor është pjesa e trurit me humbjen më të madhe të vëllimit me kalimin e viteve, afërsisht 5% në dekadë. Nëpërmjet lidhjeve të tij me pjesë të tjera të trurit, ai ndihmon në menaxhimin e funksionit ekzekutiv: një grup kompleks procesesh mendore që është krahasuar me një termostat ose dirigjent të një simfonie . Është kyç për diskutimet e kapaciteteve drejtuese sepse është i përfshirë në fusha si zgjidhja e problemeve, vendosja e qëllimeve dhe kontrolli i impulseve.

Funksioni ekzekutiv bie gradualisht gjatë të 30-ve të një personi dhe kjo përshpejtohet kur hyjmë në të 70-at. Sëmundja e lëndës së bardhë, një grup kushtesh të shkaktuara nga dëmtimi i lëndës së bardhë në tru, gjithashtu kontribuon në mosfunksionim ekzekutiv dhe prek rreth një të tretën e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart . Mosfunksionimi ekzekutiv mund të shfaqet në kontroll të reduktuar të impulsit dhe rritje të përsëritjes së mendimeve dhe sjelljeve.

Një pjesë e konsiderueshme e njerëzve mbi 65 vjeç kanë disa dëmtime të funksionit ekzekutiv , “Unë mendoj se si një pikë e përgjithshme pushimi, 65 është e arsyeshme,” thotë Mark Fisher, i cili drejton Qendrën për Neuropolitikë në Universitetin e Kalifornisë, Irvine. Ndryshime të tjera strukturore në tru ngurtësohen gjithashtu rreth kësaj moshe ndërsa shpejtësia e përpunimit mendor është treguar të bjerë rreth moshës 60 vjeçare.

Pragu është shumë i lirë prej 65 vlen për SHBA-në, ku jetëgjatësia e përgjithshme është 76 . Megjithatë, mund të jetë ndryshe në vendet me jetëgjatësi dhe sisteme shëndetësore dukshëm të ndryshme (dhe ka gjithashtu pabarazi të konsiderueshme racore dhe të tjera brenda SHBA-së që ndikon në jetëgjatësinë). Për shembull, jetëgjatësia për burrat në SHBA është 73. Kjo është më e ulët se në vendet kryesore, por shumë më e lartë se jetëgjatësia prej 60 për burrat në Kamerun, presidenti i të cilit, 90-vjeçari Paul Biya, thuhet të jetë udhëheqësi kombëtar më i vjetër në botë.

Jetëgjatësia në lindje nuk tregon historinë e plotë të jetëgjatësisë, pasi ky numër ulet nga faktorë si vdekshmëria foshnjore. Për shembull, një 80-vjeçar në SHBA mund të presë të jetojë edhe një dekadë. Kjo do të thotë se në realitet, nuk ka asnjë rregull të fortë dhe të shpejtë për atë se kur, apo edhe nëse, një person do të ndikohet ndjeshëm nga rënia e funksionit ekzekutiv veçanërisht kur ju merrni parasysh që ne nuk kemi të gjithë të njëjtën aftësi.

Ndryshueshmëri e jashtëzakonshme në funksionin ekzekutiv

Fisher shpjegon se në përgjithësi, mesataret mund të errësojnë pritshmëritë për jetëgjatësi të shëndetshme dhe aftësi njohëse, duke pasur parasysh atë që ai e quan “ndryshueshmëria e jashtëzakonshme individuale” në funksionin ekzekutiv. “Bateria e testimit do të ishte mënyra më e mirë për të përcaktuar zyrtarisht funksionin ekzekutiv të dikujt, por do të ketë një ndryshim të gjerë për sa i përket mënyrës se si funksionojnë individët,” thotë Fisher.

Një dallues janë sëmundjet shoqëruese: gjendje të shumta si sëmundjet e zemrës, kolesteroli i lartë dhe hipertensioni (presioni i lartë i gjakut). Të gjitha këto mund të ndikojnë në funksionin e trurit, veçanërisht në funksionin ekzekutiv. Dhe ndërsa plakja nuk vjen gjithmonë me sëmundje , ajo e bën atë më të mundshme.

Sipas Fisher, “hipertensioni është, ndoshta së bashku me vetë plakjen, faktori më i rëndësishëm, më me ndikim në plakjen e trurit në tërësi dhe në funksionin ekzekutiv gjithashtu”. Kështu, diagnoza dhe trajtimi i hershëm i hipertensionit është një fushë e rëndësishme e ndërhyrjes për të mbrojtur shëndetin e trurit. Dhe pozitivisht, kjo është një fushë ku trajtimet dhe njohuritë po përmirësohen rregullisht, thotë Fisher.

Ekziston gjithashtu një ndryshim në të cilat pjesë të trurit mund të kompensojnë të tjerat që tregojnë disa dëmtime të lidhura me moshën. Ndërsa truri në përgjithësi është shumë plastik dhe shumë prej nesh mund të kompensojnë pjesërisht ndërprerjet në një pjesë të trurit duke përfshirë pjesë të tjera të rrjetit, të tjerët do të përjetojnë një dështim të kompensimit përgjatë linjave të sëmundjes së Alzheimerit, shpjegon Mark Mapstone, një neuroshkencëtar përkthimi në Universitetin e Kalifornisë, Irvine.

Megjithatë, nuk ka vetëm lajme të këqija. Ka disa aspekte ku truri i moshuar në fakt tregon performancë më të mirë. Ndërsa aftësia për të marrë informacion të ri bie shumë më herët, aftësia për të drejtuar dhe për të vepruar sipas informacionit mund të përmirësohet deri në të 70-at e një personi .

Pra, ndërsa 70-vjeçarët ndoshta do ta përpunojnë informacionin e ri më ngadalë se 30-vjeçarët, ata mund të bëjnë më mirë sintetizimin e tij. Mapstone thotë se 60-vjeçarët zakonisht kanë fjalor më të mirë se 20-vjeçarët, dhe kështu mund të zëvendësojnë fjalët më mirë. Për shembull, një studim zbuloi se rezultatet e fjalorit rriten deri në mesin e të 60-tave të një personi .

“Ajo që ndodh me trurin më të vjetër është se ata përmirësohen në atë që quhet inteligjencë e kristalizuar ,” shpjegon Rose McDermott, e specializuar në psikologjinë politike në Universitetin Brown.

“Ju keni këto lloj skemash dhe mënyrash të të menduarit për gjërat. Dhe ju jeni në gjendje të integroni informacione të reja në strukturat ekzistuese shumë më lehtë dhe në shumë raste në mënyrë krijuese sesa mundeni kur jeni më i ri sepse nuk zotëroni të njëjtën shkallë të njohurive”.

Veçoritë njohëse të jetës politike

Disa njerëz, të njohur si “super mosha”, ruajnë funksionet njohëse të njerëzve shumë më të rinj. Këta janë njerëz në të 80-at e tyre e lart me shëndetin kognitiv të atyre dy deri në tre dekada më të rinj. Super-pleqtë tregojnë neurone më të mëdhenj dhe më të shëndetshëm në korteksin entorhinal, një pjesë e trurit kritike për kujtesën. Çuditërisht, ata ia dalin më mirë në testet e kujtesës sesa bashkëmoshatarët e tyre.

Aktiviteti fizik, stimulimi mendor dhe lidhja sociale janë të gjitha të rëndësishme për ruajtjen e indeve të trurit dhe funksionit të trurit . Udhëheqja politike sigurisht që ofron të paktën sfidën mendore dhe pjesët e lidhjes sociale, dhe njerëzit e fuqishëm gjithashtu ka të ngjarë të kenë shumë privilegje, duke përfshirë sigurinë financiare dhe aksesin në kujdesin e shkëlqyer shëndetësor. Disa shkencëtarë i konsiderojnë liderët si Biden si super të moshuar .

Megjithatë, ndërsa plakja paraqet disa sfida njohëse në përgjithësi, ajo mund të paraqesë çështje shtesë për udhëheqësit politikë. “Fleksibiliteti kognitiv në të menduarit dhe zgjidhjen e problemeve është një formë thelbësore e njohjes për liderët politikë për të shkëlqyer, në mënyrë që të marrin vendime me cilësi të mirë nën pasiguri dhe rrezik,” vëren Barbara Sahakian, një profesoreshë e neuropsikologjisë klinike në Universitetin e Kembrixhit. “Këto lloj vendimesh janë gjithashtu shpesh të kufizuara në kohë.” Megjithatë, fleksibiliteti kognitiv zakonisht zvogëlohet me kalimin e kohës.

Disa ndryshime mendore që lidhen me moshën mund të jenë veçanërisht alarmante për votuesit. Për një gjë, duket se plakja e trurit mund të ndikojë në qëndrimet politike. Një studim i ri nga Fisher dhe kolegët e pensionistëve të Kalifornisë Jugore me një moshë mesatare 95 vjeç, zbuloi se ndërsa ideologjia politike mbeti e qëndrueshme në përgjithësi gjatë një periudhe gjashtëmujore, njerëzit me dëmtime njohëse treguan mospërputhje midis orientimit të tyre politik dhe zgjedhjeve të politikave. Fisher komenton këtë gjetje: “Duket se kjo është pasojë e dëmtimit kognitiv, që sjellja e dikujt politik bëhet relativisht e paankoruar nga politika e deklaruar e dikujt.”

Megjithatë, “neuropolitika”, fusha e kombinuar e neuroshkencës dhe shkencës politike, ka kritikët e saj. Disa studiues të aftësisë së kufizuar argumentojnë se është e thjeshtë të gjesh shpjegime biologjike për sjelljet politike , për shembull.

Vlerësimi neuropsikologjik për liderët në politik

Duke pasur parasysh provat e efekteve të plakjes në tru, Fisher dhe disa kolegë nga disiplina të ndryshme po bëjnë thirrje për ekzaminime njohëse për politikanët, të cilat nuk do të varen domosdoshmërisht nga mosha.

“Ne e shohim shqyrtimin kognitiv si diçka analoge me zbulimet financiare që shpesh pritet të bëjnë politikanët,” thotë ai.

Funksioni kognitiv vlerësohet kryesisht përmes një vlerësimi neuropsikologjik një grup testesh të standardizuara që mund të jenë aq të detajuara dhe të gjera sa të shpërndahen në disa ditë, shpjegon Mapstone. Manijeh Berenji, një specialiste e mjekësisë së punës dhe anëtare e fakultetit klinik në UC Irvine, beson se këto vlerësime të politikanëve mund të jenë të realizueshme dhe të drejta.

Megjithatë, koncepti është shumë i diskutueshëm dhe i politizuar. Kandidatja republikane presidenciale, Nikki Haley ka bërë thirrje që politikanët mbi moshën 75-vjeçare që t’i nënshtrohen testeve të aftësisë mendore . Por qasja është kritikuar si e vjetër dhe e vështirë për t’u zbatuar .

Hans Förstl, një profesor emeritus i psikiatrisë në Universitetin Teknik të Mynihut, beson se do të ishte e vështirë për një vlerësim të kapte kompleksitetin kognitiv dhe kërkesat e të qenit kreu i shtetit.

“Aktivitetet e jetës së përditshme, performanca njohëse gjatë rutinave të përditshme dhe sfidave janë vendimtare, jo performanca gjatë një testi më të shkurtër apo më të gjatë”, thotë Förstl.

“Kërkesat për një kryetar shteti janë të jashtëzakonshme në çdo aspekt; asnjë test nuk do të ishte në gjendje të vlerësonte atë përzierje të fitnesit, inteligjencës, përvojës dhe mençurisë.”

McDermott, nga ana e saj, mendon se megjithëse testet janë mjaft të shëndosha, në SHBA ideja nuk është fillestare për arsye politike. Duke pasur parasysh natyrën e polarizuar të besimeve rreth politikanëve të caktuar, ajo pyet veten: “Nëse do të kalonin, a do ta besonte publiku?”

Akomodimi i politikanëve më të vjetër

Disa analistë e shikojnë debatin mbi kandidatët për zgjedhjet presidenciale të 2024 në SHBA si një mundësi për të ndriçuar në qendër të vëmendjes mohimin toksik” dhe për të tërhequr vëmendjen për nevojën për të mbështetur punëtorët e moshuar në përgjithësi. Duam apo jo, shumë ekspertë besojnë se të gjithëve ka të ngjarë të duhet të punojnë më gjatë në të ardhmen.

Megjithatë, të tjerët nuk janë dakord. Sipas një sondazhi të realizuar nga Associated Press dhe organizata kërkimore Norc Center for Public Affairs, shumica e votuesve e shohin moshën e presidentit amerikan Joe Biden si një shqetësim të rëndësishëm . Ndërkohë, një sondazh i fundit nga CBS dhe firma e analitikës së të dhënave YouGov zbuloi se shumica e të anketuarve mendonin se do të ishte ” shumë kërkuese ” për dikë që të mbante postin e zgjedhur si president i SHBA-së mbi moshën 75-vjeçare gjë që do të përjashtonte si Biden ashtu edhe Trump.

Çfarëdo që të vendosë publiku, është e vështirë të imagjinohet se testimi njohës më në fund do t’i japë fund debatit.

LEXONI GJITHASHTU:

 

LINI NJE KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here


Etiketimet

Përballje emocionuese në Champions League, Dortmundi pret Milanin në Gjermani

Emocionet e Ligës së Kampionëve do të vijojnë edhe të mërkurën, ku 16 skuadra zbresin në fushën e lojës, mes tyre dhe kampionët në...

Çekia dhe Poloni rrisin kontrollet në kufi me Sllovakinë për shkak të emigrantëve

Republika e Çekisë dhe Polonia kanë ndërmarrë veprime të bashkërenduara më 3 tetor për rritjen e kontrolleve përgjatë kufijve të tyre me Sllovakinë, për...

Makina përplas 12-vjeçarin, largohet nga vendi i ngjarjes

Një aksident ka ndodhur, rreth orës 13:30, në aksin rrugor Fushë Krujë-Kamëz, ku një automjet ka përplasur një fëmijë të mitur të moshës 12-vjeçare. Policia...

TË FUNDIT

Përballje emocionuese në Champions League, Dortmundi pret Milanin në Gjermani

Emocionet e Ligës së Kampionëve do të vijojnë edhe të mërkurën, ku 16 skuadra zbresin në fushën e lojës, mes tyre dhe kampionët në...

Çekia dhe Poloni rrisin kontrollet në kufi me Sllovakinë për shkak të emigrantëve

Republika e Çekisë dhe Polonia kanë ndërmarrë veprime të bashkërenduara më 3 tetor për rritjen e kontrolleve përgjatë kufijve të tyre me Sllovakinë, për...

Makina përplas 12-vjeçarin, largohet nga vendi i ngjarjes

Një aksident ka ndodhur, rreth orës 13:30, në aksin rrugor Fushë Krujë-Kamëz, ku një automjet ka përplasur një fëmijë të mitur të moshës 12-vjeçare. Policia...

Bie besimi te ndërtimi, BSH: Treguesi i ndjesisë ekonomike u ul në shtator

Raporti periodik që nxjerr Banka e Shqipërisë, për vrojtimin e besimit të bizneseve dhe konsumatorëve, tregon se pritshmëritë për ekonominë ranë me 2.4 pikë,...

Molliqaj: Të kthehet diskutimi në një proces tjetër, si ripërcaktimi i kufijve

Kryetari i PSD-së Dardan Molliqaj ishte këtë të mërkurë i ftuar në Euronews Albania ku dha edhe një mesazh për kryeministrin e Kosovës, Albin...

Sondazh

Si i vlerësoni qëndrimet e kryeministrit Kurti për situatën në veri të Kosovës? Kush ka të drejtë?
×