English

“Krishti u Ngjall”/ Kryepiskopi Anastas Janullatos jep mesazhin e tij për Pashkët

KOMENTE

SHPERNDAJE
ARTIKULLIN

Text sizeAa Aa

Kryepiskopi i Tiranës, Durrësit dhe të gjithë Shqipërisë, Fortlumturia e tij Anastas Janullatos ka dhënë mesazhin e tij në prag të Pashkëve, duke sjellë në vëmendje edhe ngjarjet e dhimbshme të shkaktuara nga lufta në Ukrainë, Gaza, Sudan dhe Haiti, po ashtu dhe në vende të tjera të botës.

- Advertisement -

Kryepiskopi Anastas thekson se kjo periudhë na afron më shumë me Krishtin që pëson dhe ngjallet.

Mesazhi i Kryepiskopit të Tiranës, Durrësit dhe të Gjithë Shqipërisë

“Krishti u ngjall së vdekurish, me vdekje vdekjen shkeli…”, ende kumbon ngadhënjyes dhe ngushëllues në mes të errësirës së melankolisë, të shkaktuar nga ngjarjet e dhimbshme në Ukrainë, Gazë, Sudan, Haiti dhe në vende të tjera të botës, madje edhe këtu, në mjedisin tonë, të cilin shpeshherë e mundojnë mërzitë, përçarjet, armiqësitë, sëmundjet e rënda, krizat e shumëllojshme.

Besimi i krishterë na fuqizon me një siguri të plotë. Ne e dimë se jemi të brishtë, që e mbajmë “këtë thesar (të besimit) në enë prej balte” (2 Kor. 4:7-8), por kjo ndodh “që të dalë në pah se kjo fuqi tejet e madhe vjen nga Perëndia, jo nga ne”. Periudha e Pashkës, me një mënyrë të veçantë dhe përmes një përjetimi personal, na ft on t’i afrohemi Krishtit, që pëson dhe ngjallet: “Që ta njoh atë dhe fuqinë e Ngjalljes së tij, të marr pjesë në pësimet e tij dhe të bëhem i ngjashëm me të në vdekjen e tij” (Fil. 3:10). Dy të vërteta na e ndriçojnë udhën drejt një marrëdhënieje më të ngushtë me atë që pësoi dhe u ngjall: Pranimi për të marrë pjesë në pësimet e Tij dhe të qenit i ngjashëm me të në vdekjen e Tij.

E kemi theksuar edhe herë tjetër se Ngjallja nuk është diçka që vjen më vete, që vjen pas Kryqit, por gjendet brenda Kryqit, brenda pësimit, kur e pranojmë atë ashtu siç e pranoi edhe Krishti. Dhe anasjelltas, përjetimi i Ngjalljes kërkon gjithnjë si kusht paraprak të bëhemi të ngjashëm me Krishtin e kryqëzuar dhe të ngjallur. KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPËRISË PASHKË 2024 † Anastasi Kryepiskop i Tiranës, Durrësit dhe i Gjithë Shqipërisë Klerit dhe popullit besimtar, Bij fort të shtrenjtë më Zotin, “Të njoh atë dhe fuqinë e Ngjalljes së tij” (Fil.3:10). 2 † Αnastasi Kryepiskop i Tiranës, Durrësit dhe i Gjithë Shqipërisë Me dashuri të tërëshpirtshme më Krishtin, Kjo pjesëmarrje në Pësimet dhe Ngjalljen e Tij forcon qëndresën tonë, në mënyrë që të mos na përpijë depresioni dhe dëshpërimi. Himni triumfal themelor, që kumbon fort brenda nesh – “Krishti u ngjall së vdekurish, me vdekje vdekjen shkeli…” – është shpallja kryesore e besimit të krishterë orthodhoks dhe përmbledh domethënien më të thellë të Mishërimit të Birit dhe Fjalës së Perëndisë. Këtë përvojë të dyfi shtë, të Kryqit dhe të Ngjalljes, e përjetojnë dëshmorët e Kishës sonë ndër shekuj. Edhe ne “le të ecim me durim në betejën që na pret, duke soditur Jisuin, që është kreu i besimit tonë dhe ai që e bën atë të përsosur” (Heb. 12: 1-2).

Duke lavdëruar me mirënjohje Perëndinë Triadik gjatë periudhës paskale, le ta shtojmë përpjekjen tonë, në mënyrë që ta përjetojmë këtë bindje dhe le të përçojmë ngushëllim në mjedisin tonë me dhembshuri. Krishti u ngjall, vëllezërit e mi! Pashkë të bekuara, me shëndet, durim dhe mendësi kryqngjallësor”-tha ai/

LEXONI GJITHASHTU: 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Etiketimet

TË FUNDIT

Sondazh

Altin Dumani paraqiti raportin e Prokurorisë së Posaçme, si e vlerësoni punën e SPAK për vitin 2023?
×