Agjencia kulturore e OKB-së ka shtuar gatimin e borsch – një supë e bërë zakonisht me panxhar dhe patate – në Ukrainë, në listën e saj të trashëgimisë kulturore të rrezikuar.
UNESCO tha se lufta në Ukrainë kishte “kërcënuar” gatimin e borsch.
“Fitorja në luftë për borsch është e jona!” tha Ministri i Kulturës i Ukrainës, Oleksandr Tkachenko.
Ministria e Jashtme e Rusisë e përqeshi veprimin duke deklaruar se versioni rus i gjellës nuk ka nevojë për mbrojtje.
Borsch është një supë zakonisht me ngjyrë të kuqe nga panxhari – megjithëse ekzistojnë edhe varietete jeshile dhe të bardha.
Ndërsa Ukraina e konsideron borschin si pjatën e saj kombëtare, ai gjithashtu konsumohet gjerësisht në Rusi, vende të tjera ish-sovjetike dhe Poloni. Si rezultat, origjina e saj është e diskutueshme.
Ka shumë pretendime se nga e ka origjinën gjella, si duhet të shkruhet emri i saj, nëse përfshin mish apo jo, madje edhe nëse duhet të përfshihet kosi sipër supës apo jo.
Vitet e fundit, statusi i saj si një pjatë ukrainase ose ruse është debatuar ashpër në mediat sociale, duke çuar në atë që disa e kanë quajtur “luftërat borsch”.
Lum si Ukraina, me nje lufte i kapi te gjithe ne nje dore me NATO, BE, UNESKO dhe nuk do ishte cudi edhe nje vend permanent ne Keshillin e Sigurimit.