English

Trump “ndan” amerikanët, sondazhi i CNN: Shumica duan që Gjykata të marrë vendim…

KOMENTE

SHPERNDAJE
ARTIKULLIN

Text sizeAa Aa

Shumica e amerikanëve duan të shohin një verdikt mbi akuzat federale me të cilat përballet ish- Presidenti Donald Trump, lidhur me demonstratat pas humbjes së zgjedhjeve në vitin 2020.

- Advertisement -

Sipas një sondazhi të ri të CNN të kryer nga SSRS, qytetarët duan të shohin verdiktin mbi akuzat para zgjedhjeve presidenciale të këtij viti.

Po ashtu, shumica e amerikanëve presin që Trump të falë veten për çdo krim federal për të cilin është dënuar nëse fiton presidencën, ose të refuzojë të pranojë akuzat nëse humbet në nëntor.

Rreth gjysma e amerikanëve, 48%, thonë se është thelbësore që një vendim të merret përpara zgjedhjeve presidenciale të vitit 2024 dhe 16% të tjerë thonë se ata do të preferonin ta shihnin këtë  vendim para zgjedhjeve. Vetëm 11% thonë se një gjyq për akuzat duhet të shtyhet deri pas zgjedhjeve, me një tremujor tjetër që thotë se koha e gjykimit nuk ka rëndësi për ta. Një shumicë prej 72% e demokratëve dhe 52% e të pavarurve thonë se është thelbësore që një vendim të merret para zgjedhjeve. Republikanët janë më të ndarë. Ndërsa 38% thonë se një vendim duhet të merret para zgjedhjeve presidenciale, duke përfshirë 20% që e quajnë atë thelbësore, 39% të tjerë thonë se nuk ka rëndësi se kur zhvillohet gjyqi dhe 23% mendojnë se gjyqi duhet të mbahet pas këtyre zgjedhjeve.

Trump aktualisht përballet me katër padi të veçanta penale, përfshirë akuzat federale në lidhje me përpjekjet e tij të supozuara për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020. Data e gjykimit në atë rast, e caktuar fillimisht për 4 mars, u shty të premten, pasi u krye sondazhi.

Disa aspekte të çështjes ka të ngjarë të apelohen në Gjykatën e Lartë. Vetëm 42% e amerikanëve shprehin një masë të madhe ose një masë të moderuar besimi në Gjykatën e Lartë për të marrë vendimet e duhura për çdo çështje ligjore që lidhet me zgjedhjet e 2024, me 35% që thonë se kanë vetëm njëfarë besimi në gjykatë dhe 23% se nuk kanë fare. Republikanët kanë më shumë gjasa se demokratët të shprehin të paktën një masë të moderuar besimi (52% deri në 36%). Mes atyre që e shohin vendimin parazgjedhor në çështjen federale të Trump si thelbësor, vetëm 35% shprehin besim në Gjykatën e Lartë për çështjet e lidhura me zgjedhjet.

Pikëpamjet e përpjekjeve të Trump për të mbetur president pas zgjedhjeve të 2020 mbeten në mënyrë efektive të pandryshuara nga vendi ku qëndronin një vit e gjysmë më parë në mes të dëgjimeve publike në sulmin e 6 janarit 2021 në Kapitolin e SHBA: 45% thonë se ai ka vepruar në mënyrë të paligjshme, 32% në mënyrë joetike dhe 23% se ai nuk bëri asgjë të keqe. Një shumicë prej 80% e demokratëve thonë se ai ka vepruar në mënyrë të paligjshme. Rreth gjysma e republikanëve (49%) thonë se Trump nuk bëri asgjë të keqe pas zgjedhjeve të fundit presidenciale, me 40% që thanë se veprimet e tij ishin joetike dhe vetëm 11% se ato ishin të paligjshme.

Trump mund të përballet me gjyqin e tij të parë penal duke filluar këtë mars. Në Nju Jork, Prokurori i Qarkut të Manhatanit, Alvin Bragg, do ta çojë atë në gjyq në fund të marsit për falsifikimin e të dhënave të biznesit për të fshehur pagesat e parave për yllin e filmave për të rritur Stormy Daniels gjatë zgjedhjeve të vitit 2016.

Ende nuk është e qartë nëse prokurorët do të jenë në gjendje ta çojnë Trumpin në gjyq përpara zgjedhjeve të këtij viti në dy çështjet e tij penale federale. Çështja e tij e tentativës së përmbysjes së zgjedhjeve të vitit 2020 në Uashington DC, është aktualisht në pritje në pritje të një vendimi të gjykatës së Apelit për imunitetin presidencial, duke ngritur një veprim gjyqësor që mund ta shtyjë gjyqin prapa për muaj të tërë dhe duke bërë që gjyqtari i çështjes të anulojë datën e nisjes në fillim të pranverës. Procedurat gjyqësore në rastin e tij rreth keqpërdorimit të supozuar të dokumenteve të klasifikuara në Mar-a-Lago pas presidencës janë fokusuar aktualisht rreth përdorimit të provave të klasifikuara në këtë rast. Një gjykim është në plan për në fund të majit, por mund të duhet të zhvendoset për shkak të këtyre procedurave. Gjykatësi, një i emëruar nga Trump në Florida të Jugut, ka lënë të hapur mundësinë e rishikimit të orarit të gjyqit në një seancë dëgjimore më 1 mars.

Gjykatësi i nivelit shtetëror që kryeson çështjen e konspiracionit zgjedhor të Trump në vitin 2020 në Georgia nuk ka caktuar ende një datë gjyqi.

Amerikanët pajtohen gjerësisht se çfarë duhet të presin nga Trump pas zgjedhjeve të përgjithshme të këtij viti, pavarësisht nëse ato përfundojnë me fitoren apo humbjen e tij. Nëse ai emërohet nga Partia Republikane dhe humbet, shumica besojnë se ai do të refuzojë sërish të pranojë. Dhe nëse ai fiton, shumica presin që ai të përpiqet të përdorë fuqinë e Shtëpisë së Bardhë për të falur veten për çdo dënim për krime federale; të nisë hetime federale për rivalët e tij politikë; dhe të miratojë një numër ndryshimesh gjithëpërfshirëse dhe kryesisht jopopullore të politikave, duke përfshirë deportimin e miliona emigrantëve pa dokumente, zhbërjen e Aktit të Kujdesit të Përballueshëm dhe spastrimin e fuqisë punëtore federale nga nëpunësit civilë që kundërshtojnë politikat e tij.

Shumica e amerikanëve presin që Trump do të përpiqet të përdorë një mandat të dytë për të dëbuar masivisht emigrantë pa dokumente, për të riformuar fuqinë punëtore federale.

Sondazhi i CNN u krye nga SSRS nga 25-30 janari midis një kampioni kombëtar të rastësishëm prej 1,212 të rriturish të nxjerrë nga një panel i bazuar në probabilitet. Sondazhet u kryen ose në internet ose me telefon me një intervistues të drejtpërdrejtë. Rezultatet në mesin e kampionit të plotë kanë një marzh të gabimit të kampionimit prej plus ose minus 3.4 pikë përqindjeje.

Shumica dërrmuese e publikut vazhdon të mbështesë parimin bazë që kandidatët politikë amerikanë duhet të pranojnë rezultatet e zgjedhjeve në SHBA. Tetëdhjetë e gjashtë për qind thonë se humbësi i zgjedhjeve presidenciale ka një detyrim të pranojë pasi të vërtetohen rezultatet, i pandryshuar nga koha kur Trump dhe Presidenti Joe Biden u përballën në tetor 2020.

Vetëm 25% e amerikanëve thonë se presin që Trump të pranojë rezultatet nëse humbet në nëntor si kandidati republikan, nga 37% në tetor 2020. Nga Në të kundërt, 76% e amerikanëve presin që Biden të pranojë nëse humbet, nga 71% që thanë të njëjtën gjë katër vjet më parë.

Shumica e mbështetësve aktualë të Trump thonë se humbësi i zgjedhjeve presidenciale ka një detyrim të pranojë, por ata kryesisht nuk besojnë se vetë Trump do ta pranonte humbjen nëse humbet. Në mesin e votuesve të regjistruar që thonë se do të mbështesnin Trump në një ndeshje kundër Bidenit, 78% thonë se kandidatët humbës duhet të pranojnë, por 54% thonë se dyshojnë se Trump do të pranonte një humbje – 38% thonë se kandidatët humbës kanë detyrimin për të pranuar dhe se Trump nuk ka gjasa ta bëjë këtë. 21% e mbështetësve të Trump thonë se humbësi nuk ka përgjegjësi që të pranojë, me shumicën në atë grup që presin gjithashtu që ai të mohojë rezultatet nëse humbet. Në të kundërt, vetëm 4% e mbështetësve aktualë të Biden thonë se humbësit e zgjedhjeve presidenciale nuk janë të detyruar të pranojnë.

Shumica dërrmuese vazhdon të mbështesë parimin bazë që kandidatët presidencialë duhet të pranojnë rezultatet e zgjedhjeve në SHBA, zbulon një sondazh i ri i CNN i kryer nga SSRS.

Nëse Trump siguron një rikthim në Shtëpinë e Bardhë në nëntor, ai ka thënë se do të përdorë fuqinë e tij ekzekutive për të zbatuar ndryshime gjithëpërfshirëse në një mandat të dytë. Dhe amerikanët përgjithësisht presin që ai të përpiqet të zbatojë shumë nga aspektet e axhendës që ai ka përshkruar publikisht. Shumica thonë se besojnë se, nëse rizgjidhet, Trump do të përpiqet të arrestojë dhe dëbojë miliona emigrantë pa dokumente (89%), të pushojë punonjësit federalë që kundërshtojnë zbatimin e politikave të tij (82%), të falë veten për çdo krim federal për të cilin është dënuar (78%), të shfuqizojë dhe zëvendësojë Aktin e Kujdesit të Përballueshëm (77%), të falë shumicën e njerëzve të dënuar për rolin e tyre në sulmin e 6 janarit (77%) dhe të drejtojë Departamentin e Drejtësisë të hetojë rivalët politikë (74%).

88% e demokratëve dhe të pavarurve me prirje demokratike, për shembull, mendojnë se Trump do ta dërgonte Departamentin e Drejtësisë pas rivalëve të tij, ndërsa një shumicë më e vogël prej 60% e të pavarurve me prirje republikane besojnë se ai do ta bënte këtë. Por shumica e gjerë në linjat partiake presin që ai të provojë secilin nga gjashtë veprimet e përfshira në sondazh. Edhe mes njerëzve që thonë se po i kushtojnë pak ose aspak vëmendje fushatës presidenciale, shumica dërrmuese mendojnë se Trump ka të ngjarë të përpiqet të bëjë secilën nga këto gjëra.

Rreth gjysma (48%) e amerikanëve thonë se do të favorizonin përpjekjen e Trump për një dëbim masiv të emigrantëve pa dokumente dhe 39% se do të favorizonin shfuqizimin dhe zëvendësimin e ACA. Përafërsisht një e treta ose më pak duan ta shohin atë të pushojë punonjësit federalë që kundërshtojnë politikat e tij (34%), të drejtojë DD-në të hetojë rivalët (31%), të falë njerëz të dënuar për 6 janar (31%) ose të falë veten (28%).

Megjithatë, brenda GOP-së, këto ide janë më të njohura, ku shumica thonë se do ta mbështesnin që Trump të përdorte presidencën për të falur veten dhe për të hetuar rivalët. Një shumicë prej 78% e republikanëve dhe të pavarurve me prirje republikane thonë se do të favorizonin që Trump të dëbonte miliona emigrantë pa dokumente, 68% do të favorizonin shfuqizimin dhe zëvendësimin e ACA-së dhe 62% do të favorizonin shkarkimin e punonjësve federalë. Shumica më e vogël thonë se do të favorizonin që Trump të falte veten (54%), të jepte falje për njerëzit e përfshirë në sulmet e 6 janarit (54%) ose të hapte hetime ndaj rivalëve të tij (51%).

LEXONI GJITHASHTU:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Etiketimet

TË FUNDIT

Sondazh

Altin Dumani paraqiti raportin e Prokurorisë së Posaçme, si e vlerësoni punën e SPAK për vitin 2023?
×